Vad är internet – och hur fungerar internet?

Internet är ett gigantiskt nätverk med datorer som sträcker sig över hela världen. Nätverkets infrastruktur består av ett stort antal kablar, datorer, servrar, routrar satelliter samt Wifi-torn, som bland annat drivs av företag, universitet samt regeringar.

Den ovanstående infrastrukturen bidrar till att du kan handla på nätet, dela gulliga kattbilder på Facebook, streama serier från Netflix samt HBO Nordic, skicka e-postmeddelanden till vänner och bekanta samt söka efter träffsäker information via sökmotorer.

 

Hur stort är internet?

Om vi beräknar internets storlek med den maximala överföringskapaciteten i åtanke strömmar fem exabyte (en miljard gigabyte) data genom nätverket per dag. Den överföringsmängden motsvarar cirka 40 000 filmer i SD-kvalitet, per sekund. Överföringskapaciteten bör dessutom öka i takt med att intresset för internet växer.

 

Hur är internet uppbyggt?

Den fysiska delen av internet består främst av kablar; långa och högeffektiva sådana. Kablarna ser till att människor i många delar av världen har möjlighet att koppla upp sig mot internet, och återfinns bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö samt i Kalifornien och Singapore.

I skrivande stund existerar cirka 300 ubåtskablar, som placerats långt under vattenytan och sträcker sig mellan hela kontinenter, likt USA och Europa. Ubåtskablarna beskrivs utgöra internets grundstomme, trots att de har samma diameter som en vanlig trädgårdsslang. Inuti ubåtskabeln återfinns tusentals mindre fiberoptiska kablar, som klarar av att transportera data i ljusets hastighet.

Somliga länder står dock inte upp för ett fritt internet, likt Ryssland, som enligt experter ska ha hotat med att förstöra flertalet ubåtskablar.

 

Hur mycket energi kräver internet?

Anders Andrae, en forskare som arbetar för den kinesiska telekomjätten Huawei, menar att all IT-kommunikation som sker via internet kommer att stå för 20 % av världens samlade elanvändning år 2025. Internet ska även bidra till 5 % av jordens samlade växthusgasutsläpp vid samma tidpunkt.

 

Hur fungerar internet och webben?

Internet är ett globalt nätverk som i dagligt tal kallas för webben. Men begreppen skiljer sig från varandra. Internet är infrastrukturen, och webben en tjänst som existerar tack vare internet, som gör att du bland annat kan dela texter, foton, videor samt e-postmeddelanden samt tjäna pengar online.

Webben består av webbsidor såsom denna, som kan öppnas och är sökbara tack vare internet. För att kunna öppna en webbsida på internet måste du ha en webbläsare, likt Google Chrome, Opera eller Safari. Men för att kunna öppna en Dark Net-webbsida behöver du dock installera Tor.

Sökmotorn Google bör beskrivas som en jättelik informationsportal. 40 000 sökningar genomförs varje sekund, och över 60 % av alla internetanvändare nyttjar företagets webbläsare Google Chrome, som är relativt resurssnål samt populär på mobila plattformar likt Android.

De största webbsidorna består av Google, YouTube, Facebook, Instagram, Yahoo, Twitter, men även mer slutna sajter, likt kinesiska Baidu och det ryska sociala nätverket VK.com.

Utöver detta har ”appar”, eller applikationer, blivit alltmer populära på internet. I skrivande stund är karttjänsten Google Maps, actionspelet Fortnite samt det sociala nätverket Tik Tok några av världens mest populära appar.

 

Hur snabbt är internet?

En svensk bredbandsuppkoppling via fiber medger en högsta nerladdningshastighet om 1 Gbit per sekund. Men i många fall nöjer dig många svenskar med att betala för en 100/100-Mbps-anslutning. ADSL samt mobilt bredband erbjuder i regel betydligt långsammare hastigheter i jämförelse med en fiberuppkoppling.