10 populära sökmotorer på internet (utöver Google)

Google är världens mest populära sökmotor, mycket tack vare att de sökresultat som medges är mer träffsäkra i jämförelse med konkurrenter såsom Bing, Yahoo, Ask, DuckDuckGo, Yahoo samt Baidu. Många sökmotorer skiljer sig även mot varandra, likt DuckDuckGo, som har nischats gentemot integritet online.

Många tror att Google är den enda sökmotorn på marknaden, men som du läst ovan stämmer inte det påståendet. Google har dock en ansenlig marknadsandel gällande de sökningar som utförs, då 87.5 % av alla internetsökningar sker via Google.

Nedan ser du en lista över de 10 bästa sökmotorerna år 2020.

 

1. Google (87.5 % av sökmarknaden)

Google behöver knappast någon närmare introduktion. Alla känner till uttrycket ”Googla”, och få väljer en annan sökmotor så fort sett vad Google går för. Google är i korthet världens mest populära samt mest träffsäkra sökmotor, som i regel hittar det du letar efter betydligt snabbare i jämförelse med konkurrenterna.

Sökmotorn grundades av Larry Page och Sergey Brin år 1998. De kom tidigt underfull med att webbsidor som andra webbsidor länkar till mer frekvent bör räknas som extra viktiga. Sedan uppstarten har sökalgoritmerna förfinats än mer, då minst 100 ytterligare rankingfaktorer lagts till i verktygslådan.

Google förfogar även över hårdvaruprodukter likt telefoner och surfplattor, samt Google Play, som erbjuder gratis filmer online.

 

2. Bing (6 % av sökmarknaden)

Bing räknas ofta som det bästa alternativet till Google, och sökmotorns globala marknadsandel motsvarar cirka 6 %. Bing är ett resultat av en hopslagning av tre Microsoft-märkta söktjänster: MSN Search, Windows Live Search samt Live Search, och världens 30:e mest populära webbsida enligt mättjänsten Alexa.

Sökmotorn ägs av IT-jätten Microsoft, som i teorin har de muskler som krävs för att överträffa Google, mycket tack vare att Bing är förvald som sökmotor i Windows 10. Men sökresultaten är oftast inte lika träffsäkra i jämförelse med marknadsledarens, till stor del på grund av Googles överlägsna sökalgoritmer.

 

3. Yahoo (2 % av sökmarknaden)

Yahoos sökmotor bör beskrivas som relativt populär, då en marknadsandel om 2 % är aktuell i dagsläget. Yahoos sökmotor kan dock komma att öka i popularitet då företaget tecknat ett exklusivt avtal med Firefox, vilket innebär att Yahoo numera agerar standardsökmotor den amerikanska versionen av webbläsaren.

Yahoos sökmotor hämtar i dagsläget sina resultat med hjälp av Bings söktjänst, tidigare har Google axlat rollen som sökaggregator för Yahoos webbsök.

 

4. Baidu (0.7 % av sökmarknaden)

Baidu grundades år 2000, och sökmotorns popularitet ökar stadigt i den diktatoriskt styrda nationen Kina. I skrivande stund är Baidu världens fjärde mest besökta webbsida enligt Alexa, och webbsidan skulle säkerligen vara än mer populär om den översattes till fler språk än enbart kinetiska.

Google, Bing, Yahoo och andra västerländska söktjänster är dock inte välkomna i Kina, och det är därför som den inhemska sökmotorn Baidu dominerar i landet.

 

Tips: Läs mer om internetcensuren i Nordkorea

 

5. Yandex (0.45 % av sökmarknaden)

Yandex kan beskrivas som Rysslands motsvarighet till Google; dels då sökmotorn tillämpar maskininlärning, och dels då företaget tillverkar ett flertal hårdvaruprodukter, inklusive telefoner, datorer samt enheter för det smarta hemmet. Denna ryska sökmotor har dock ingen svidande konkurrens i hemlandet Ryssland, där samtliga västerländska sökmotorer bannlysts.

 

6. DuckDuckGo (0.42 % av sökmarknaden)

DuckDuckGo levererar inga egenskapade sökresultat, likt Google och Bing. Samtliga sökningar utförs istället via cirka 400 externa källor, som DuckDuckGo menar ger träffsäkra sökresultat. Cirka 47 miljoner DuckDuckGo-sökningar genomförs varje dag, och användarnas integritet värderas högt, det finns även ett tydligt fokus på användarupplevelsen.

DuckDuckGos marknadsandel är dock liten, och sökningarna är inte lika träffsäkra i jämförelse med de större sökmotorerna. Men även om sökalgoritmen bör förfinas en aning är DuckDuckGo inte fylld till bredden med annonser och sponsrade sökförslag. Sökmotorn erbjuder ett rent gränssnitt, och användarna spåras inte lika aggressivt i jämförelse med Google och Bing.

 

7. Ask.com (0.42 % av sökmarknaden)

Ask.com hette tidigare Ask Jeeves. Denna sökmotor har en marknadsandel om 0.42 % och samtliga sökresultat svarar på frågor som andra Ask.com-användare har bistått med. Ask.com-sökmotorns träffsäkerhet är som bäst medioker i jämförelse med mer populära sökmotorer såsom Google samt Bing.

 

8. Ecosia (0.1 % av sökmarknaden)

Ecosia grundades år 2009 av IT-entreprenören Christian Kroll. Samtliga sökresultat hämtas från Microsoft-ägda Bing, och varje gång en användare klickar på en annons får Ecosia en mindre summa pengar, som de använder för att stödja olika typer av miljöprojekt. Det tar i genomsnitt 45 sökningar för att finansiera planteringen av ett träd.

 

9. AOL (0.05 % av sökmarknaden)

AOL är en relativt utdaterad sökmotor som hade sin storhetstid under 00-talet, men med en marknadsandel om 0.05 % är de fortfarande en av världens 10 mest populära sökmotorer. Söktjänsten ägs av AOL network, som även förfogar över Engadget.com, Techchrunch.com samt Huffingtonpost.com.

 

10. Archive.org (0.02 % av sökmarknaden)

Med Archive.org, eller Internet Archive, kan du se hur specifika webbsidor såg ut förr i tiden. Du kan både se hur webbsidor utvecklats över tiden, men även besöka webbsidor som är avvecklade sedan en lång tid tillbaka. Archive.org har inget vinstintresse och drivs med hjälp av frivilliga donationer.