4 tjänster som erbjuder gratis film på internet

Filmportaler likt Netflix och HBO Nordic kostar pengar, men det finns ett flertal webbsidor som erbjuder gratis filmer, och dessa ämnar vi belysa i denna artikel. SVT Play, Youtube samt Viafree bör beskrivas som de mest populära plattformarna som erbjuder gratis filmer online.

  • SVT Play: En svensk public service-portal där populära tv-serier och filmer återfinns.
  • Youtube: Världens största streamingtjänst. Här hittar du bland annat dokumentärer samt underhållningsklipp.
  • TV 4 Play: En reklamfinansierad film- och tv-serie-tjänst som även erbjuder uppspelning av live-kanaler.
  • Plex: En mjukvarulösning för strömmat material som erbjuder gratis filmer och tv-serier.

Lägg gärna märke till att samtliga av de streamingtjänster som nämns i artikeln fungerar på många typer av enheter, likt Android och iOS, dvs. inte bara din dator.

 

1. SVT Play

SVT Play erbjuder ett stort utbud av filmer samt tv-serier. TV-plattformen har bland annat köpt upp storserier likt Game of Thrones, Six Feet Under samt Sporanos, men det dagsaktuella utbudet skiftar beroende på de avtal som SVT Play tecknat med externa aktörer.

Mer specifikt köper SVT Play upp populärt material från stora mediebolag likt Warner Bros samt Dreamworks, men då de inköpta film- och tv-serie-rättigheterna löper ut med jämna mellanrum kan utbudet variera. Det är inte ens säkert att SVT får visa upp det material som de själva producerat, på grund av diverse avtal med utländska distributörer.

I dagsläget återfinns bland annat Sune vs. Sune samt Morran och Tobias: En skänk från ovan på SVT Play. Utöver detta kan du strömma material i realtid från samtliga SVT-kanaler; dvs. SVT1, SVT2, Barnkanalen, Kunskapskanalen och SVT24.

 

2. Youtube

Youtube grundades år 2005, och tack vare en förbättrad rekommendations-algoritm samt ett högt besökarantal har utbudet breddats rejält. Det finns dock inga dagsaktuella filmer eller tv-serier på plattformen. Dessa rensas bort per automatik tack vare ett avancerat DRM-, eller antipiratsystem.

Youtube är dessutom gratis, och finansieras med hjälp av annonser. Det finns även ett flertal äldre filmer i fullformat på plattformen, men även ett flertal dagsaktuella dokumentärer samt informativa TED-talks.

 

3. TV 4 Play

TV 4 Play är en av sveriges första streamingtjänster. Utbudet har alltid varit, och är fortfarande brett. Här återfinns klassiker såsom Bonde Söker Fru, Fångarna på Fortet samt Full Frys, för att nämna ett fåtal exempel.

Annonserna kan dock vara påträngande, och du kan inte använda dig av en reklamblockerare för att streama filmer utan avbrott. Om du vill kunna titta på TV 4 Play utan reklam är ett betal-abonnemang från C More ett måste.

 

4. Plex

Multimedia-programmet Plex erbjuder över 14 000 tv-serier samt filmer från bland annat MGM, Lionsgate samt Warner Bros. Den funktion som medger livestreaming av film lanserades år 2019 och i skrivande stund fungerar den utmärkt, då både bild- och ljudkvaliteten är perfekt.

Plex är gratis och fungerar som en internetsökmotor, fast för film- och tv-serier. Plex används i huvudsak som en mediaserver, där användarna får möjlighet att dela lokalt lagrade tv-serier och filmer till kompatibla enheter. Streamingtjänsten, eller streamingtillägget, har tagits emot väl, men undertexter hade dock varit ett välkommet tillskott.

Plex finns tillgängligt för iOS, MacOS, Android, Windows samt Linux, och mer funktionalitet kan köpas till via ett så kallat ”Plex Pass”, som kostar cirka 400 kronor årligen. Att strömma filmer är dock inte avgiftsbelagt, och den tjänsten kommer alltid att vara gratis.