10 anledningar till du ska betala med ett kreditkort på nätet

I den här artikeln förklarar vi varför du ska handla med ett kreditkort när du shoppar i e-butiker. Vi uppmärksammar även vilka säkerhetsprogram som finns, vad man ska akta sig för och vilka rättigheter man har om någonting går fel. Den här artikeln är en heltäckande resurs för allt som rör kreditkortsbetalningar på internet.

 

Vilket är det bästa kreditkortet för att betala online?

Vi har läst ett flertal recensioner online, på webbsidor som jämför och testar kreditkort. Nästa alla verkar vara överens om att Komplett Kreditkort är det bästa kreditkortet 2021, oavsett om man frekvent betalar online eller inte. Försäkringarna är solida, och ett bonusprogram inkluderas.

Det finns ett 30-tal kreditkort som nischas mot svenskar, men Komplett Kreditkort är det bästa allroundvalet.

 

10 fördelar med att handla med kreditkort på nätet

 

1. Du får tillgång till kostnadsfri kredit

Om du betalar hela din kreditkortsfaktura inom de betalningsfria dagarna tillkommer inga kostnader för ränta. Så länge du endast lånar mindre summor pengar förblir lånekostnaden relativt låg. Det innebär att du exempelvis alltid har råd att laga bilen, oavsett om lönen har kommit eller inte.

 

2. Du kan få tillgång till rabattprogram

Många kreditkortsutfärdare inkluderar kostnadsfria rabattprogram som är nischade mot e-handelskonsumenter. Rabattprogrammen är i regel exklusiva för kreditkortskunder, och det är inte ovanligt att man kan aktivera sina rabatter via en mobil applikation eller ett webbläsartillägg.

 

3. En reseförsäkring inkluderas nästan alltid

Nästan alla kreditkort inkluderar en kostnadsfri reseförsäkring. Den fungerar som en tilläggsförsäkring för din vanliga hemförsäkring, och är i regel förvånansvärt bra utformad. De reseförmåner du får ta del av varierar beroende på det försäkringsbolag som utfärdaren samarbetar med.

 

4. Du kan få tillgång till bonusprogram

Det är vanligt att ett bonus- och/eller cashbackprogram inkluderas. Om det är ett bonusprogram som gäller kan du växla in dina poäng mot exempelvis flygbiljetter eller hotellövernattningar. Och om det är cashback som erbjuds får du tillbaka riktiga pengar när du handlar.

 

5. Tilläggsförsäkringar kan inkluderas

Kreditkort som nischats mot e-handel inkluderar ofta köpförsäkring, leveransförsäkring, förlängd garanti och/eller en allriskförsäkring helt utan kostnad. Utbudet gällande de kostnadsfria extraförsäkringar som inkluderas varierar markant, från utfärdare till utfärdare.

 

6. Du får bättre koll på din ekonomi

Då du får ta del av en månadsfaktura kan du enkelt se vad du har handlat under den senaste tiden. Du kan därmed kartlägga vilka kostnadsposter som är onödiga, kontra viktiga. Om du dessutom skaffar ett extrakort till din sambo kan ni tillsammans få en bra överblick över er gemensamma ekonomi.

 

7. Man kan skjuta upp betalningar till framtiden

Om man exempelvis inte har råd att betala sin hyra kan man välja att betala sina räkningar med kreditkortet. Det är ett bra alternativ till att behöva ta ett snabblån, som i regel har en räntesats på cirka 39 %. Med vissa kreditkort kan du till och med få bonus när du betalar dina räkningar.

 

8. Du handlar säkert online med ett kreditkort

Om du skulle handla en tv-apparat av en onlinebutik som exempelvis inte levererar varan och/eller går i konkurs. Då kan du öppna ett ärende hos din kreditkortsutfärdare, och få tillbaka dina pengar utan krångel. Detta kan du inte göra om du hade handlat din tv-apparat med ett vanligt kontokort från till exempel Swedbank.

 

Läs mer: Så ansöker man om firmalån på internet

 

9. En prisgaranti kan inkluderas

En prisgaranti som ger dig mellanskillnaden tillbaka om du hittar samma produkt till ett billigare pris kan inkluderas. Denna förmån är perfekt för alla som handlar på nätet frekvent. Förmånen är som ett inbyggt Prisjakt.se-plugin, som lagras direkt i kreditkortet.

 

10. Moderna säkerhetsfunktioner inkluderas

När du handlar med ett kreditkort inkluderas en eller flera av följande säkerhetsfunktioner:

 • 3D Secure. Ett säkerhetssystem som inkluderar tre aktörer: din bank, det system som verifierar betalningen och betalningsmottagarens bank.
 • Adressverifiering. Ett säkerhetssystem som kontrollerar att kreditkortsinnehavarens hemadress överensstämmer med den adress som uppgetts på beställningsformuläret.
 • Verified by Visa. Ett säkerhetssystem som Visa erbjuder, som garanterar att du aldrig behöver betala för transaktioner som du inte godkänt.
 • Mastercard Identity Check. Ett säkerhetssystem som Mastercard erbjuder, som fungerar på samma sätt som Verified by Visa.

Som tumregel är det alltid säkrare att betala med ett kreditkort i jämförelse med ett betalkort.

 

Så gör du om det blivit fel med betalningen

 1. Kontakta kreditkortsutfärdaren och begär en ”chargeback”. På svenska kallas det begreppet för en kreditkortsreklamation.
 2. Kreditkortsutfärdaren undersöker vad som har hänt. Denna undersökning kan ta upp till 90 dagar, men det går oftast betydligt fortare än så.
 3. Utfärdarens bank kontaktar motpartens bank. Här kan en diskussion uppstå, där de båda bankerna ibland försöker lägga skuld på varandra.
 4. Du får reda på om din chargeback beviljats. Både Mastercard och Visa kommer med stor sannolikhet att bevilja din chargeback om du blivit lurad eller bedragen.

Kreditkortsutfärdarna är mycket måna om att kunderna ska vara nöjda. Det innebär att nästan alla chargeback-ansökningar beviljas, vilket medför att du alltid har ett köpskydd som du kan lita på.

 

Tips: Allt du behöver veta om marknadsföring på internet

 

3 nackdelar med kreditkort

 1. Det är dyrt att ta större krediter med ditt kreditkort. Detta då den räntesats som tillämpas vid delbetalning är relativt hög, och ligger på cirka 20 %.
 2. Det är lätt att handla saker som man inte behöver. Det kan vara lätt att konsumera lite extra när man får bonuspoäng. Men gör inte det. Då kan du lätt hamna i en skuldfälla.
 3. Avgifter såsom årsavgift och växlingsavgift kan tillkomma. Årsavgiften är i regel högst för kreditkort som erbjuder en hög procentuell bonus.