Så kan du ringa gratis via internet

Appar likt Skype, Whatsapp, Google Duo samt Signal erbjuder gratis röstsamtal online. Samtliga av de appar som nämns i artikeln är gratis men övriga funktioner, såsom att ringa fasta mobilnummer, är i många fall avgiftsbelagt. Apparna skiljer sig även gällande användarvänlighet samt den integritet som erbjuds.

 

1. Facebook Messenger

Facebooks meddelandetjänst Messenger är relativt stelbent, lite långsam och har även en förkärlek för att vara batterikrävande. Men en av de största fördelarna med appen är att i princip alla har Facebook, så chansen är stor för att många av dina vänner och bekanta är nåbara via appen.

Mer specifikt erbjuder Facebooks meddelande-app röstsamtal, textmeddelanden samt en gruppchatt-funktion, som alla är gratis att nyttja. Du behöver inte heller vara Facebook-kompis med en specifik person för att du ska kunna börja chatta med denne via appen. Men du bör dock kontrollera mappen för spam regelbundet, då meddelanden från människor du inte känner på Facebook har en tendens att fastna där.

Facebook Messenger är lättanvänt, och om du är välbekant med huvudplattformens gränssnitt känner du dig med stor sannolikhet hemma i meddelande-appen. Även om meddelandetjänsten har brister anser vi att denna applikation är det bästa och mest mångsidiga valet för att ringa på nätet utan att du behöver betala din tele- eller internetoperatör.

I videon nedan berättar Youtubern ”Techboomer” mer om hur du kommer igång med Facebook Messenger:

 

 

2. Skype

Skype är en av världens mest populära appar för gratis röstsamtal. Programmet är kompatibelt med PC, MacOS, Android, Linux samt iOS, och förutom röstsamtal kan du även skicka gratis SMS till vänner och bekanta som också använder Skype.

Röstsamtal till personer som inte har Skype är dock avgiftsbelagda. För att kunna ringa ”vanliga” samtal måste du därför köpa krediter, som förvisso är rimligt prissatta. Du kan exempelvis ringa till en person i USA, och prata i cirka 500 minuter, för 150 kronor.

Vi rekommenderar dock att du endast kommunicerar med personer som har installerat Skype på sin enhet, om du gör så förblir alla samtal kostnadsfria.

 

3. Google Duo

Google Duo är en kostnadsfri röst- och videosamtals-app, som fungerar tillsammans med alla större plattformar, såsom iOS (iPhone och iPad) samt Android (Samsung m.fl.). Du kan dock inte skicka textmeddelanden eller SMS, vilket bör ses som ett stort tillkortakommande.

Ljud- och videokvaliteten är förvisso perfekt, men samtliga av de du pratar med måste ha installerat Google Duo, vilket innebär att de två ovanstående applikationerna bör ses som bättre alternativ för att ringa kostnadsfritt på internet.

 

Läs mer: Så fungerar internet

 

4. Signal

Signal Private Messenger, eller bara Signal, är en populär meddelande- och röstsamtals-app som främst är känd att all kommunikation är krypterad, både för sändaren och mottagaren. Ett tydligt fokus på anonymitet existerar, vilket innebär att du exempelvis kan låta känsliga meddelanden självförstöras per automatik.

Du kan även kontakta personer som ej installerat Signal, men för att en säker kryptering ska medges måste både du och mottagaren använda er av appen. Gränssnittet är dessutom både lättnavigerat samt anpassningsbart.

 

5. Viber

Viber var vid dess barndom en renodlad röstsamtalstjänst, men numera återfinns även funktioner för videosamtal, textmeddelanden samt gruppmeddelanden. Utöver detta är Viber ett utmärkt val för säkerhetsmedvetna, då all kommunikation krypteras per automatik. Intäktsmodellen består av att du betalar för att kunna ringa fasta telefonnummer.

Du måste betala för att kunna ringa personer som inte installerat Viber. För att nämna ett exempel kostar det cirka 100 kronor att ringa till USA, och prata i 500 minuter. Viber innehåller dessutom en funktion som gör att du kan skicka dolda meddelanden, och många av de inbäddningsfunktioner som återfinns i Facebook Messenger finns tillgängliga även här.