Vad är Dark Net (Dark Web)?

Dark Web, även kallat Dark Net, är ett samlingsbegrepp som beskriver den del av internet som ej finns tillgängligt publikt. Dark Net är krypterat, och användare som nyttjar Dark Net är svåra att spåra, vilket har inneburit att många ljusskygga affärer tar plats på Dark Net.

Om du söker på ordet kattungar med hjälp av Google presenteras hundratusentals, om inte miljontals resultat. Det är en ansenlig mängd, men sanningen är att cirka 95 % av det material som återfinns på nätet är oindexerat, dvs. inte nåbart med hjälp av sökmotorer.

 

Fördelar och nackdelar med Dark Web

 

Fördelar med Dark Web

  • Medborgare i länder med stark censur kan surfa fritt
  • Vissa illegala marknader är positiva, tex. de som erbjuder preventivmedel i konservativa länder.
  • Visselblåsare kan lämna information anonymt

 

Nackdelar med Dark Web

  • Illegal pornografi är vanligt förekommande
  • Somliga nyttjar sin anonymitet för att skicka hot
  • Somliga köper illegala varor likt droger och vapen
  • Hackers som förstör det vanliga internet återfinns ofta på Dark Web

 

Varför är Dark Web-sajterna dolda?

Google och andra populära sökmotorer indexerar och synliggör webbsidor som är populära, likt Aftonbladet, Expressen och Sydsvenskan. De webbsidor som sökmotorerna klassificerar som impopulära har vanligtvis inga länkar som pekar mot sig, vilket innebär att dessa sorterats bort och osynliggjorts.

 

Läs mer: Så här fungerar internet

 

Deep Web vs. Dark Web – vad är skillnaden?

Deep Web är ett samlingsnamn för alla webbsidor som sökmotorerna ”glömt bort”. Deep Web innehåller främst gamla och impopulära webbsidor som inte indexeras av sökmotorer, medan Dark Web innehåller webbsidor som både är oindexerade samt nischade mot specifika områden, likt visselblåsartjänster samt illegala marknadsplatser.

 

Dark Web och Tor

Vanliga webbläsare likt Google Chrome och Opera fungerar inte tillsammans med Dark Web. För att koppla upp dig mot Dark Web måste du ladda ner Tor-webbläsaren, som finns tillgänglig för Windows, Mac OS, Android samt Linux.

Tor-webbläsaren, och i förlängningen Dark Web, kan användas för att skydda visselblåsare som kräver fullständig anonymitet, men i många fall är Tor-användare på jakt efter illegala produkter likt droger och vapen. Det innebär att Tor samt Dark Web har fått ett dåligt rykte som till stora delar är oförtjänt, då Tor i grund och botten är en gratis anonymiseringstjänst, och inte en innehållsleverantör.