4 sätt att söka efter information på internet

57 % av alla svenskar använder sig av Google för att hitta träffsäker information online. Men det finns fler tillvägagångssätt än så att välja bland som du kan nyttja för att hitta det du söker efter.

Nedan listar vi fyra populära digitala plattformar som du kan använda dig av för att hitta bra information online.

 

4 populära sätt att hitta fakta på nätet

  1. Google: Världens bästa och mest mångsidiga internetsökmotor.
  2. Wikipedia: En mångspråkigt samt webbaserat digitalt uppslagsverk.
  3. Facebook: Världens största sociala medie-nätverk.
  4. NE.se: Ett digitalt uppslagsverk med korta beskrivningar på många svenska ord.

Nedan pratar vi mer om de informationsportaler, sociala medie-plattformar samt uppslagsverk som nämnts ovan.

 

1. Hitta information via Google

Som SEJ har fastställt är Google Sveriges mest populära sökmotor. Att ”googla” är numera ett verb, och konkurrerande sökmotorer ger i regel betydligt sämre sökresultat som ofta inte återspeglar det du vill få svar på. Med Google hittar du nästan alltid det du söker efter direkt.

 

5 tips för att söka mer effektivt på Google

  1. Du kan även söka efter bilder, videor samt nyheter på Google genom att byta flik från ”Allt” för att istället välja en annan kategori.
  2. Använd insättningstecken (”en häst i Småland”) för att söka efter hela fraser, och därmed få mer träffsäkra svar. Skiljetecken är extra effektiva vid längre Googlesökingar.
  3. Exkludera ord med ett bindestreck. Om du eftersöker bilar men inte gillar vare sig Volvo eller BMW ska du söka enligt följande: Bilar -Volvo -BMW.
  4. Om du letar efter nyhetsartiklar från en specifik nätpublikation, exempelvis Aftonbladet, kan du söka enligt följande: Stefan Löfven site:aftonbladet.se för att bli varse om alla artiklar på Aftonbladet vari Stefan Löfvén omnämns. De mest relevanta artiklarna visas alltid först.
  5. Hitta snarliknande sidor genom att inkludera ett dubbelkolon. En sökning på related:netonnet.se leder till att Google visar upp e-butiker med ett likvärdigt sortiment som hemelektronikkedjan Netonnet erbjuder.

Bonustips: om du vill vara mer anonym när du surfar på Google kan du använda ett så kallat VPN. I sådant fall kan du kika in denna topplistan för VPN till iPhone.

 

2. Hitta information via Wikipedia

Wikipedia är ett digitalt uppslagsverk med miljontals artiklar som läggs till och redigeras av frivilligarbetare som ofta benämns som ”wikipedianer”. Ett stort antal av de användare som bidrar med innehåll är experter inom sitt område, och felaktigt och/eller irrelevant innehåll tas bort skyndsamt.

Du kan förvisso söka efter artiklar på Wikipedia via Google, till exempel ”Peter Forsberg Wikipedia”. Men då Wikipedia är en pålitlig källa för träffsäker information återfinns i regel deras artiklar högst upp i den sökmotor du använder dig av. Du kan även söka efter Wikipedia-artiklar via det sökfält som återfinns högst upp på https://sv.wikipedia.org/.

 

3. Hitta information via Facebook

Många svenskar tar del av nyheter via sociala medie-plattformen Facebook. Men då de nyhetsartiklar som återfinns på Facebook laddas upp av övriga användare kan ibland missvisande information visas upp. Facebook har dessutom valt att tillåta politisk reklam.

Vinklade nyheter samt tveksamma grupper som sprider osanningar är vanligt förekommande på Facebook, så du ska alltid ha som vana att faktagranska såväl nyheter som påståenden som delges på Facebook.

 

Läs mer: 8 intressanta fakta om internet.

 

4. Hitta information via Nationalencyklopedin

Via NE.se kan du hitta kortfattad information om vanligt förekommande svenska ord genom att utföra en ny sökning i det sökfält som återfinns högst upp på webbsidan. Du blir även varse om synonymer i samband med att du söker efter information på NE.se.

Men på grund av svarens kompakthet är bland annat Google samt Wikipedia bättre val såvida du söker djupgående kunskaper inom ett specifikt område.