Vad är gejming, eller att gamea?

Personer som gejmar spelar digitala tv- och datorspel via en tv-spelskonsol eller en dator. På skärmen återfinns en grafiskt fulländad spelvärld vari gejmern i regel kontrollerar en karaktär. Om en gejmer spelar ett sportspel kontrollerar hen i regel hela laget, exempelvis Sveriges landslag.

Spelindustrin är gigantisk, och omsätter till och med mer pengar än både musik- och filmbranschen. Men om du själv inte spelat spel, eller är en gejmer, kan det vara svårt att förstå lockelsen med dator- och tv-spel.

I denna artikel svarar vi på samtliga vanligt ställda frågor gällande gejming, som ibland även benämns enligt det engelska begreppet gaming.

 

Tips: Du kan både gejma och lyssna på musik utan internet.

 

Vilka är det som gejmar?

Nästan hälften av alla svenska män (47 %) och cirka en tredjedel av alla svenska kvinnor (35 %) spelar tv- eller datorspel. I åldersgruppen 9 till 12 år är det som mest populärt att gejma. Nästan fyra av fem (79 %) av de barn som ingår i det åldersspannet spelar regelbundet.

Folkhälsomyndigheten fastställer även att somliga spel, främst mobilspel som riktar sig mot en ung målgrupp, är farliga då de kan ge upphov till spelberoende. De spel som innehåller ”lootlådor” som ger barn belöningar i form av digitala föremål är extra problematiska.

 

Hur kan man gejma?

Det är vanligt att man gejmar med en spelkonsol, likt de som exempelvis Nintendo, Sony och Microsoft tillverkar och säljer. I skrivande stund är Sony Playstation 5, Microsoft Xbox Series X samt Nintendo Switch de mest populära spelkonsolerna. Du kan även spela på PC samt Mac.

Du behöver dessutom en spelkontroll såvida du ska gejma på en spelkonsol, och om du ska spela på en PC eller Mac kan du göra det via antingen en spelkontroll eller tangentbordet. Världens största spelplattform, Steam, medger stöd för i princip samtliga vanligt förekommande spelkontroller från Playstation, Xbox samt Nintendo.

 

Vad kostar det att gejma?

En spelkonsol kostar i regel från 3 000 till 6 000 kronor, och en speldator kostar oftast cirka 8 000 till 15 000 kronor exklusive bildskärm. Nylanserade spel till PC och Mac kostar omkring 400 till 600 kronor, och nylanserade spel till spelkonsol kostar cirka 500 till 700 kronor.

För att kunna spela online behöver du även i regel en snabb fiberuppkoppling, som ofta kostar mellan 200 och 600 kr/mån.

 

Vilka spel är mest populära?

Följande spel och spelgenrer är populära bland svenska gejmers:

  1. FPS-spel: En spelkaraktär skjuter fienden i en förstapersonsvy. Åldersbegränsningar är vanligt förekommande på grund av det våld som förekommer. Exempel: Call of Duty, Overwatch, Battlefield 5.
  2. Äventyrsspel: Spel med vackra miljöer där gejmern i regel utforskar en öppen spelvärld. Exempel: Super Mario, Uncharted, God of War och Assasins Creed.
  3. Sportspel: Spel vari gejmern axlar rollen som en eller flera idrottare; exempelvis en hockey- eller fotbollsspelare eller ett helt fotbollslag. Exempel: EA Sports NHL, EA Sports FIFA och EA Sports Madden.
  4. RTS-spel: När en gejmer spelar en RTS-titel, eller ett realtidsstrategispel, kontrollerar denne ofta arméer eller mäktiga baser. De som spelar RTS-titlar tävlar antingen mot varandra alternativt mot AI-motstånd; det vill säga spelets artificiella, smarta och ickemänskliga motståndare. Exempel: Red Alert och Command and Conquer.
  5. Simulatorspel: Här kontrollerar den som gejmar i regel en stad där denne agerar borgmästare, eller en tropisk ö vari gejmern agerar diktator. Exempel: Sim City och Tropico.