Så kan du chatta online

Att chatta på internet är en både social samt underhållande syssla. Följ de tre delar som återfinns denna guide för att chatta på ett både säkert och effektivt sätt.

Del 1 – välj ett chattprogram

 

1. Vilket chattprogram du har behov av?

Vill du chatta med vänner eller vill du istället besöka chattrum vari hundratals användare pratar med varandra på samma gång? Det finns väldigt många chattapplikationer på internet, så ibland kan det vara svårt att hitta en passande sådan.

 

2. Ta reda på var dina vänner chattar

Facebook är världens mest populära sociala medie-plattform, och utöver det är Skype ett populärt val för att chatta gratis med såväl vänner som stora grupper. Du ska förslagsvis ladda ner den applikation vari de flesta av dina vänner återfinns.

 

2 appar för att chatta med stora grupper

1. Skype

Du kan både ringa gratis online samt chatta kostnadsfritt med samtliga av dina kontakter. Skype lämpar sig även väl för videosamtal, och det är inte svårt att gå med i en såväl liten som stor chattgrupp. De mobila apparna för iOS samt Android är bättre än de versioner som erbjuds för PC och Mac.

2. KIK

Denna sociala medie-app ger dig tillgång till ett tiotusentals grupper vari uppemot hundratals användare återfinns. Grupper är nischade gentemot spridda områden likt cykling, Harry Potter eller tennis. Det tar som mest några minuter att gå med i en KIK-grupp

 

2 appar för att chatta med vänner

 

1. Facebook Messenger

Med Facebook Messenger kan du chatta med vem du vill såvida personen inte har sagt upp sitt Facebookkonto, eller aldrig skaffat något Facebookkonto överhuvudtaget. Ett smart skydd mot skräpmeddelanden inkluderas, och du kan både chatta samt ringa gratis till alla som har Facebook.

 

2. Whatsapp

Med Whatsapp kan du chatta mer anonymt i jämförelse med Facebook Messenger. Men såvida anonymitet inte är ett måste rekommenderar vi Facebook Messenger, då Whatsapp både är designmässigt undermålig samt mer svåranvänt i jämförelse med Facebook Messenger.

 

Del 2 – chatta online på rätt sätt

  1. Tänk på att alla har känslor, så även om du är anonym ska du bete dig på ett propert sätt. Att oprovocerat bete sig illa mot personer, oavsett om du känner dem eller inte, är fegt.
  2. Hälsa alltid i samband med att du går med i ett chattrum. Det är både brukligt och trevligt att säga hej när man anländer och hej då när man går ut ur ett chattrum.
  3. Använd inte versaler i onödan: SKRIV INTE MED STORA BOKSTÄVER, DÅ SKIKER DU! Använd endast versaler såvida du vill förmedla någonting extremt viktigt eller brådskande.
  4. Skicka inte för många meddelanden. Om du skickar alltför många meddelanden inom en kort tidsperiod kan reta upp andra chattare. I synnerhet om du befinner dig i ett stort chattrum.
  5. Lär dig grundläggande internet-slang. LOL (laughing out loud) betyder att du skrattar, BRB (be right back) betyder att du snart kommer tillbaka och AFK (away from keyboard) betyder att du lämnar chatten på en obestämd tid. Det är också viktigt att du använder rätt uttryck i rätt kontext; LOL passar exempelvis inte väl när någon har brutit benet.
  6. Använd korrekt grammatik. På svenska chattrum är det viktigt att du lär dig skilja på ”de” och ”dem”. De kan liknas vid ”vi” och dem kan liknas vi ”oss”, så jag gillar dem (oss) och de (vi) är bättre än dem (oss) är grammatiskt korrekt. Om du inte vill lära dig skillnaden, använd begreppet ”dom”.
  7. Lämna aldrig ut personligt identifierbar information. Som känslig information inkluderas bland annat din adress, ditt telefonnummer samt din inloggningsinformation.