Smarta robotdammsugare som klarar trösklar

Utvecklingen för robotdammsugare har gått stadigt framåt under åren. Teknologin och AI:n om de har någon, blir bättre så att robotdammsugarna skall kunna ta sig fram överallt så att det skall bli rent. De bästa robotdammsugarna är utrustade med bland annat sensorer och kameror så att de  tar sig lätt fram över trösklar, inte ramlar ner för trappor och tar sig själva tillbaka till laddningsstationerna. Bland modeller som klarar trösklar bra hittar man märken som Xiaomi, Ecovacs och Neato.

 

De 5 bästa robotdammsugarna som klarar trösklar är:

  1. Xiaomi Roborock s6
  2. Xiamoi Roborock s5
  3. Neato Robotics Botvac D7 Connected
  4. Deebot Ozmo T8+
  5. Deebot Ozmo 930

 

Vilka robotdammsugare klarar av trösklar?

När man har en robotdammsugare vill man ju att de skall kunna göra ett hyggligt jobb. Därför bör man ta sig en funderare på om det exempelvis är värt att köpa en budgetdammsugare för att spara pengar. Äldre modeller, och modeller som bara är något år gammal sjunker snabbt i pris, men den stora skillnaden i priser säger faktiskt mycket om skillnaden i kvalitet och om hur snabbt utvecklingen egentligen går framåt.

Därför, om man har testat olika robotdammsugare om de klarar av trösklar eller inte, förstår man snabbt att priset spelar stor roll. Billigare robotdammsugare åker omkring på måfå och slump och tar sig fram där de kan. De har inga system för att hantera hinder av olika slag som ben på möbler som sticker ut, saker på golvet, trösklar och liknande.

Många billiga dammsugare har även svårt att ta sig upp och fram på mattor och därför måste man själv ta bort mattor, hinder och ordna så att de själva tar sig framåt. En del som vill att robotdammsugare skall kunna ta sig över ett helt våningsplan ordnar med ramper över trösklar och liknande. Smarta robotdammsugare tar sig dock lätt över mattor, över trösklar och sladdar.

Det kan ibland ta några försök att komma över ett hinder, men de brukar kunna ta sig överallt och suga upp det mesta av dammet i i ett våningsplan. Dessa robotdammsugare är dock i klassen dyrare. Och eftersom tekniken hela tiden går framåt brukar de nyaste och dyrare ha ett övertag över billigare. Det finns undantag, men generellt sett hör pris ihop med hur smart en robotdammsugare är.

 

Hur klarar smarta robotdammsugare av trösklar?

Robotdammsugare brukar klara av trösklar som är 1,5 cm höga. Alla Roombas dammsugare klarar av en höjd på 1,6 cm och vissa robotar som nya Xiaomi-robotdammsugare klarar av ytterligare ett par millimeter. Det är ungefär den höjden som de flesta nyare robotdammsugare brukar klara av.

En robotdammsugare som stöter på hinder men inte tar sig över en sladd, en matta eller en tröskel, brukar först backa, ändra vinkel och försöka ta sig över igen. Om de justerat läget många gånger utan att ta sig över hamnar de i ett sånt läge att de går mot ett annat håll. Man kan säga att de helt enkelt ger upp. Bättre robotdammsugarna behöver inte många försök alls och tar sig lätt över hinder.

Om du söker på internet ser du snabbt att de dyrare och nyare modellerna med inbyggd AI-teknik är ännu bättre. De är utrustade med sensorer, laser och ibland också en kamera. De känner igen olika typer av objekt och vet om de ska stanna eller gå runt ett hinder. De kan också känna igen en tröskel och justerar då läge och vinkel och passerar rakt över tröskeln utan att behöva justera vinkeln ytterligare.

Den stora fördelen med smarta robotdammsugare som är utrustade med AI-teknik är också att när de har gjort färdigt golven så vet de var basen är och återvänder hem till laddaren. En del lyxigare varianter har ett tömningsställ så att de tömmer sig själva när de är färdiga. Bekvämare än så kan det knappast bli att ha en smart robotdammsugare.