En hemsida om internet
Blogg

10 anledningar till du ska betala med ett kreditkort på nätet
I den här artikeln förklarar vi varför du ska handla med ett kreditkort när du shoppar i e-butiker. Vi uppmärksammar även vilka säkerhetsprogram som finns, vad man ska akta sig för och vilka rättigheter man har om någonting går fel. Den här artikeln är en heltäckande resurs för allt som rör kreditkortsbetalningar på internet.
Vilket är det bästa kreditkortet för att betala online?
Vi har läst ett flertal recensioner online, på webbsidor som jämför och testar kreditkort. Nästa alla verkar vara överens om att Komplett Kreditkort är det bästa kreditkortet 2021, oavsett om man frekvent betalar online eller inte. Försäkringarna är solida, och ett bonusprogram inkluderas.
Det finns ett 30-tal kreditkort som nischas mot svenskar, men Komplett Kreditkort är det bästa allroundvalet.
10 fördelar med att handla med kreditkort på nätet
1. Du får tillgång till kostnadsfri kredit
Om du betalar hela din kreditkortsfaktura inom de betalningsfria dagarna tillkommer inga kostnader för ränta. Så länge du endast lånar mindre summor pengar förblir lånekostnaden relativt låg. Det innebär att du exempelvis alltid har råd att laga bilen, oavsett om lönen har kommit eller inte.
2. Du kan få tillgång till rabattprogram
Många kreditkortsutfärdare inkluderar kostnadsfria rabattprogram som är nischade mot e-handelskonsumenter. Rabattprogrammen är i regel exklusiva för kreditkortskunder, och det är inte ovanligt att man kan aktivera sina rabatter via en mobil applikation eller ett webbläsartillägg.
3. En reseförsäkring inkluderas nästan alltid
Nästan alla kreditkort inkluderar en kostnadsfri reseförsäkring. Den fungerar som en tilläggsförsäkring för din vanliga hemförsäkring, och är i regel förvånansvärt bra utformad. De reseförmåner du får ta del av varierar beroende på det försäkringsbolag som utfärdaren samarbetar med.
4. Du kan få tillgång till bonusprogram
Det är vanligt att ett bonus- och/eller cashbackprogram inkluderas. Om det är ett bonusprogram som gäller kan du växla in dina poäng mot exempelvis flygbiljetter eller hotellövernattningar. Och om det är cashback som erbjuds får du tillbaka riktiga pengar när du handlar.
5. Tilläggsförsäkringar kan inkluderas
Kreditkort som nischats mot e-handel inkluderar ofta köpförsäkring, leveransförsäkring, förlängd garanti och/eller en allriskförsäkring helt utan kostnad. Utbudet gällande de kostnadsfria extraförsäkringar som inkluderas varierar markant, från utfärdare till utfärdare.
6. Du får bättre koll på din ekonomi
Då du får ta del av en månadsfaktura kan du enkelt se vad du har handlat under den senaste tiden. Du kan därmed kartlägga vilka kostnadsposter som är onödiga, kontra viktiga. Om du dessutom skaffar ett extrakort till din sambo kan ni tillsammans få en bra överblick över er gemensamma ekonomi.
7. Man kan skjuta upp betalningar till framtiden
Om man exempelvis inte har råd att betala sin hyra kan man välja att betala sina räkningar med kreditkortet. Det är ett bra alternativ till att behöva ta ett snabblån, som i regel har en räntesats på cirka 39 %. Med vissa kreditkort kan du till och med få bonus när du betalar dina räkningar.
8. Du handlar säkert online med ett kreditkort
Om du skulle handla en tv-apparat av en onlinebutik som exempelvis inte levererar varan och/eller går i konkurs. Då kan du öppna ett ärende hos din kreditkortsutfärdare, och få tillbaka dina pengar utan krångel. Detta kan du inte göra om du hade handlat din tv-apparat med ett vanligt kontokort från till exempel Swedbank.
Läs mer: Så ansöker man om firmalån på internet
9. En prisgaranti kan inkluderas
En prisgaranti som ger dig mellanskillnaden tillbaka om du hittar samma produkt till ett billigare pris kan inkluderas. Denna förmån är perfekt för alla som handlar på nätet frekvent. Förmånen är som ett inbyggt Prisjakt.se-plugin, som lagras direkt i kreditkortet.
10. Moderna säkerhetsfunktioner inkluderas
När du handlar med ett kreditkort inkluderas en eller flera av följande säkerhetsfunktioner:
- 3D Secure. Ett säkerhetssystem som inkluderar tre aktörer: din bank, det system som verifierar betalningen och betalningsmottagarens bank.
- Adressverifiering. Ett säkerhetssystem som kontrollerar att kreditkortsinnehavarens hemadress överensstämmer med den adress som uppgetts på beställningsformuläret.
- Verified by Visa. Ett säkerhetssystem som Visa erbjuder, som garanterar att du aldrig behöver betala för transaktioner som du inte godkänt.
- Mastercard Identity Check. Ett säkerhetssystem som Mastercard erbjuder, som fungerar på samma sätt som Verified by Visa.
Som tumregel är det alltid säkrare att betala med ett kreditkort i jämförelse med ett betalkort.
Så gör du om det blivit fel med betalningen
- Kontakta kreditkortsutfärdaren och begär en ”chargeback”. På svenska kallas det begreppet för en kreditkortsreklamation.
- Kreditkortsutfärdaren undersöker vad som har hänt. Denna undersökning kan ta upp till 90 dagar, men det går oftast betydligt fortare än så.
- Utfärdarens bank kontaktar motpartens bank. Här kan en diskussion uppstå, där de båda bankerna ibland försöker lägga skuld på varandra.
- Du får reda på om din chargeback beviljats. Både Mastercard och Visa kommer med stor sannolikhet att bevilja din chargeback om du blivit lurad eller bedragen.
Kreditkortsutfärdarna är mycket måna om att kunderna ska vara nöjda. Det innebär att nästan alla chargeback-ansökningar beviljas, vilket medför att du alltid har ett köpskydd som du kan lita på.
Tips: Allt du behöver veta om marknadsföring på internet
3 nackdelar med kreditkort
- Det är dyrt att ta större krediter med ditt kreditkort. Detta då den räntesats som tillämpas vid delbetalning är relativt hög, och ligger på cirka 20 %.
- Det är lätt att handla saker som man inte behöver. Det kan vara lätt att konsumera lite extra när man får bonuspoäng. Men gör inte det. Då kan du lätt hamna i en skuldfälla.
- Avgifter såsom årsavgift och växlingsavgift kan tillkomma. Årsavgiften är i regel högst för kreditkort som erbjuder en hög procentuell bonus.

Så ansöker man om firmalån på internet
Tillgången till investeringskapital och likvidamedel kan vara helt avgörande för om din firma kommer att bli en succé eller ett fiasko. Firmalån kan behövas i uppstarten av en firma eller när det är dags för den att växa. Ibland kan lån också behövas om något oförutsägbart händer.
Ansök om ditt firmalån på internet
När du ansöker om firmalån, precis som med alla andra lån idag gör du det på internet. Det bästa sättet att få ett så bra lån som möjligt att jämföra olika firmalån, något du kan läsa mer om här. Genom att jämföra olika lån kan du sedan ansöka om firmalån från en långivare som kan ge dig bäst villkor.
Så här ansöker du om firmalån på internet:
- Fundera på hur mycket du behöver låna
- Jämför lån via en jämförelsetjänst
- Läs igenom vad som krävs för firmalån
- Ansök om lån hos långivaren med bäst villkor
Vad krävs för att få ett firmalån?
För att få ett firmalån, eller företagslån som heter också heter godkänt finns en hel del krav. Kraven kommer att skilja sig mellan olika långivare och en del långivare lånar endast ut till vissa bolagsformer.
Några av grundkraven för att få ett firmalån godkänt är att ditt företag är registrerat i Sverige, att du kan lämna något som säkerhet eller gå i personlig borgen och att det finns en representant från firman som kan signera ett låneavtal med sin personliga BankID.
Förutom dessa grundkrav ställs det ofta krav på exempelvis likviditet och att företaget har varit verksamt under en viss tid. Du kan ansöka om firmalån hos banken du har som företagsbank eller hos vilken bank du vill, men storbankerna har ofta mycket höga krav.
Är din firma relativt nystartad kommer du med största sannolikhet inte få ett firmalån godkänt av en traditionell bank, utan du kommer att behöva vända dig till en alternativ lånförmedlare.
När är det bra att ansöka om firmalån på internet?
Exakt när du bör ansöks om firmalån till ditt företag kan endast du själv avgöra, men det finns såklart en del saker som du bör tänka på innan du lånar.
Den viktigaste frågan du bör ställa dig är om firmalånet är nödvändigt för företagets fortsatta utveckling. Om svaret är nej, bör du troligtvis inte låna pengar.
Ett lån kan behövas när det är dags för din firma att växa. Det kan handla om att du behöver köpa en ny maskin eller annat redskap eller om du kanske behöver uppgradera dig till en större lokal.
En grundregel är att du bör endast låna pengar när ditt företag går bra. En firma som går dåligt bör aldrig låna pengar, eftersom det ofta leder till ännu större ekonomiska problem. Ett firmalån bör ses som en möjlighet att få företaget att växa och inte räddas från konkurs.

Svenska företagslån på internet
Idag ansöker många om företagslån på internet. Idag behöver man inte enbart vända sig till storbankerna om lån utan möjligheterna är många fler. Jämförelseverktyg på internet kan hjälpa dig att hitta bästa företagslånet.
Ansök om företagslån online
Anledningarna till att du behöver ett företagslån kan vara många. Det kan handla om att du ska expandera och behöver köpa in exempelvis nya maskiner eller om du vill satsa lite extra på marknadsföringen och behöver ett extra kapital för det.
Idag har du stora möjligheter att ansöka om svenska företagslån på internet, och ofta är det en den bästa metoden för att hitta lånen med bäst villkor. På jämförelsesajter kan du fylla i en ansökan och sedan få erbjudanden från flera olika långivare på en och samma gång, samtidigt som endast en kreditupplysning görs.
Krav för att ansöka om svenska företagslån
För att kunna ansöka om ett svenskt företagslån finns det en del krav. Först och främst finns det några grundkrav som gäller alla lån, men sedan kan olika långivare ställa olika krav samt att ju högre belopp du vill låna desto högre krav kan komma att gälla.
Grundkrav för att ansöka om svenska företagslån:
- Du har ett registrerat företag i Sverige
- Du kan lämna någon slags säkerhet, antingen personlig borgen eller exempelvis maskiner
- Någon måste representera företaget och kunna signera låneavtalet med BankID.
Andra krav som kan komma att ställas:
- En viss likviditet
- Att företaget har funnits under en viss tidsperiod
- En viss omsättning
Alla dessa krav kan du läsa om i villkoren för de enskilda långivarna.
Så ansöker du om ett svenskt företagslån på internet
Oavsett om du vill söka lån hos någon av storbankerna eller hos andra kreditgivare kan du vanligtvis göra det på egen hand online.
Det enklaste sättet är att använda sig av en jämförelsesajt där du fyller i önskat lånebelopp och ditt företags förutsättningar. På bara några minuter brukar du sedan få erbjudande från flera olika långivare. Fördelen med att ansöka om företagslån på det här sättet är att det blir enkelt att jämföra de olika lånen. Det är alltid viktigt att jämföra olika lån och jämföra saker som ränta och återbetalningstid.
En låneansökan är aldrig bindande oavsett om du ansöker via en jämförelsesajt eller direkt hos olika långivare. Därför kan och bör du absolut ansöka hos flera olika långivare innan du bestämmer dig.
Det måste alltid finnas någon som representerar bolaget som ansöker om lånet, och den personen måste också vara villig att signera ett avtal med BankID om ni kommer överens om en offert.
Fördelar med att ansöka om företagslån på internet
Idag sker de flesta låneansökningarna via internet, även om du skulle kontakta din bank via telefon kommer själva ansökan att ske online. Men det kan vara en god idé att ansöka om lån på egen hand och inte enbart gå till den bank du har ditt företagskonto hos.
Dels är storbankerna mycket hårda med hur de lånar ut pengar och det finns en risk att du blir nekad där, men beviljad hos andra långivare. Det är inte heller säkert att storbankerna kan erbjuda dig de bästa villkoren, och därför bör du alltid själv jämföra olika lån.
Långivare för svenska företagslån på internet:
- Svea
- Krea Företagslån
- Mynt
- Ponture
- Qred

Smarta robotdammsugare som klarar trösklar
Utvecklingen för robotdammsugare har gått stadigt framåt under åren. Teknologin och AI:n om de har någon, blir bättre så att robotdammsugarna skall kunna ta sig fram överallt så att det skall bli rent. De bästa robotdammsugarna är utrustade med bland annat sensorer och kameror så att de tar sig lätt fram över trösklar, inte ramlar ner för trappor och tar sig själva tillbaka till laddningsstationerna. Bland modeller som klarar trösklar bra hittar man märken som Xiaomi, Ecovacs och Neato.
De 5 bästa robotdammsugarna som klarar trösklar är:
- Xiaomi Roborock s6
- Xiamoi Roborock s5
- Neato Robotics Botvac D7 Connected
- Deebot Ozmo T8+
- Deebot Ozmo 930
Vilka robotdammsugare klarar av trösklar?
När man har en robotdammsugare vill man ju att de skall kunna göra ett hyggligt jobb. Därför bör man ta sig en funderare på om det exempelvis är värt att köpa en budgetdammsugare för att spara pengar. Äldre modeller, och modeller som bara är något år gammal sjunker snabbt i pris, men den stora skillnaden i priser säger faktiskt mycket om skillnaden i kvalitet och om hur snabbt utvecklingen egentligen går framåt.
Därför, om man har testat olika robotdammsugare om de klarar av trösklar eller inte, förstår man snabbt att priset spelar stor roll. Billigare robotdammsugare åker omkring på måfå och slump och tar sig fram där de kan. De har inga system för att hantera hinder av olika slag som ben på möbler som sticker ut, saker på golvet, trösklar och liknande.
Många billiga dammsugare har även svårt att ta sig upp och fram på mattor och därför måste man själv ta bort mattor, hinder och ordna så att de själva tar sig framåt. En del som vill att robotdammsugare skall kunna ta sig över ett helt våningsplan ordnar med ramper över trösklar och liknande. Smarta robotdammsugare tar sig dock lätt över mattor, över trösklar och sladdar.
Det kan ibland ta några försök att komma över ett hinder, men de brukar kunna ta sig överallt och suga upp det mesta av dammet i i ett våningsplan. Dessa robotdammsugare är dock i klassen dyrare. Och eftersom tekniken hela tiden går framåt brukar de nyaste och dyrare ha ett övertag över billigare. Det finns undantag, men generellt sett hör pris ihop med hur smart en robotdammsugare är.
Hur klarar smarta robotdammsugare av trösklar?
Robotdammsugare brukar klara av trösklar som är 1,5 cm höga. Alla Roombas dammsugare klarar av en höjd på 1,6 cm och vissa robotar som nya Xiaomi-robotdammsugare klarar av ytterligare ett par millimeter. Det är ungefär den höjden som de flesta nyare robotdammsugare brukar klara av.
En robotdammsugare som stöter på hinder men inte tar sig över en sladd, en matta eller en tröskel, brukar först backa, ändra vinkel och försöka ta sig över igen. Om de justerat läget många gånger utan att ta sig över hamnar de i ett sånt läge att de går mot ett annat håll. Man kan säga att de helt enkelt ger upp. Bättre robotdammsugarna behöver inte många försök alls och tar sig lätt över hinder.
Om du söker på internet ser du snabbt att de dyrare och nyare modellerna med inbyggd AI-teknik är ännu bättre. De är utrustade med sensorer, laser och ibland också en kamera. De känner igen olika typer av objekt och vet om de ska stanna eller gå runt ett hinder. De kan också känna igen en tröskel och justerar då läge och vinkel och passerar rakt över tröskeln utan att behöva justera vinkeln ytterligare.
Den stora fördelen med smarta robotdammsugare som är utrustade med AI-teknik är också att när de har gjort färdigt golven så vet de var basen är och återvänder hem till laddaren. En del lyxigare varianter har ett tömningsställ så att de tömmer sig själva när de är färdiga. Bekvämare än så kan det knappast bli att ha en smart robotdammsugare.